Σελίδες

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η αεροβική προκαλεί χάσιμο μυών;

Είναι λοιπόν επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια τη αεροβικής προπόνησης οι μυϊκές πρωτεΐνες διασπώνται και χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να απορρίψουμε την αεροβική! Ούτως ή άλλως κάθε μέρα, αλλά και νύχτα το σώμα διασπά και συνθέτει μυϊκές πρωτεΐνες. Το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας διαγράφει αναβολικούς και καταβολικούς κύκλους. Κάτι που σημαίνει ότι"γκρεμίζει" και "χτίζει" μυς συνέχεια.
Ο στόχος μας λοιπόν είναι να περιορίσουμε την καταβολική δραστηριότητα του σώματος και βέβαια να αυξήσουμε την αναβολική του ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα.
Αυτή η απόλυτα φυσιολογική σωματική διαδικασία κατά καιρούς έχει γίνει όπλο στα χέρια ορισμένων, οι οποίοι θέλουν να τρομάξουν τον κόσμο σχετικά με την καρδιοαναπνευστική (αεροβική) γυμναστική με πρόφαση ότι με την αερόβια προπόνηση χάνεις μυϊκό ιστό. Μυς όμως καταβολίζουμε και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα δηλαδή με την ίδια λογική δε θα έπρεπε να κοιμόμαστε καθόλου....

Σίγουρα είναι λογικό να χάσεις μυϊκό ιστό ακολουθώντας ένα ακραίο πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής. Όμως το να απέχεις από την αερόβια προκειμένου να μη χάσεις μυς αυτό είναι λάθος. Είναι παράλογο. Είναι δύσκολο να γενικεύσεις ποιο είναι το ακριβές όριο που "επιτρέπεται" η αερόβια, όμως 45-60 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα σίγουρα δε θα μας κάνει κακό. Ίσα ίσα το αντίθετο. Αρκεί βέβαια (αυτό είναι το κλειδί) να ακολουθούμε ένα αξιόλογο πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη και ασφαλώς την κατάλληλη διατροφή. Οι μεγαλύτεροι bodybuilders συμφωνούν και προτείνουν ότι για να κερδίσεις άλιπη μυϊκή μάζα είναι απαραίτητη η αερόβια προπόνηση.
Η αεροβική επιταχύνει την αποθεραπεία μετά από μια βαριά προπόνηση με βάρη παρέχοντας καλύτερη αιμάτωση αλλά και οξυγόνο στους μυς, κάτι που σημαίνει ταχύτερο και πληρέστερο εφοδιασμό με θρεπτικά συστατικά αλλά και "καθαρισμό" από τα βλαβερά, κάτι που επίσης σημαίνει μυϊκή ανάπτυξη, αποθεραπεία και αναδόμηση.

Η καρδιοναπνευστική άσκηση είναι σημαντική για το κάψιμο του λίπους και καλή υγεία, αλλά και μυϊκή ενδυνάμωση.
Το να χάσεις μυς είναι άλλο θέμα και έχει να κάνει με την κακή διατροφή κι όχι με την αερόβια προπόνηση. Αν παρόλα αυτά έχεις την υποψία ότι ίσως χάνεις μυϊκό ιστό ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αεροβικής, μάλλον κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη:

 
1. Δεν λαμβάνεις αρκετά πρωτεϊνικά γεύματα: Η πρωτεΐνη είναι το μοναδικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται γιο χτίσιμο μυϊκής μάζας. Για να ακολουθείς τον αναβολικό κύκλο θα πρέπει να λαμβάνεις πέντε με έξι πρωτεϊνικά γεύματα την ημέρα. Κάθε γεύμα θα πρέπει να απέχει από το επόμενο περίπου 2,5 με 3 ώρες. Ένας φυσιολογικά δραστήριο άνθρωπος έχει ανάγκη περίπου 1-1,5 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
2. Δε λαμβάνεις αρκετούς υδατάνθρακες: Οι δίαιτες με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων ακολουθούνται για τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά είναι τεράστιο λάθος να κόβουμε τους υδατάνθρακες ακαριαία. Πολύ απλά γιατί αν δεν παίρνουμε υδατάνθρακες το σώμα θα σπάσει την πρωτεΐνη για να εξοικονομήσει ενέργεια.
3. Δεν παίρνεις αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξεις τη μυϊκή σου ανάπτυξη: Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη μείωση του μυϊκού ιστού. Όταν λιγοστεύουν δραματικά οι θερμίδες, τα επίπεδα του μεταβολισμού πέφτουν επίσης δραματικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σώμα να αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή, να νιώθει με άλλα λόγια πείνα, και ως άμεση λύση βρίσκει τον καταβολισμό των μυών.
4. Δε γυμνάζεσαι με βάρη: Είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Είναι ο μύθος που λέει ότι αν θες να χάσεις λίπος δε θα πρέπει να γυμνάζεσαι με βάρη.
Κι όμως τα βάρη ανεβάζουν τα επίπεδα του μεταβολισμού, που σημαίνει καλύτερη καύση του λίπους, αλλά είναι και τα μόνα που κρατούν σε μια (τουλάχιστον) ισορροπία το μυϊκό όγκο.

Έτσι λοιπόν μπορεί να χάσουμε μυϊκό όγκο όταν δεν τρεφόμαστε σωστά παρά όταν κάνουμε αερόβια προπόνηση. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να φάνε ικανοποιητικά και κάνουν πολύ αερόβια εξάσκηση την ίδια στιγμή. Ο μόνος τρόπος να χτίσουμε άλιπη μυϊκή μάζα είναι να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα να γυμναζόμαστε με βάρη αλλά και αεροβικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: